Kirkkomaat

Kirkkomaat

Pyhän Jakobin kappelin kirkkomaa löytyy osoitteesta Rahintie 576

Pyhän Jakobin kappeli Rahin Kunnaraisissa valmistui vuonna 1675. Sata vuotta myöhemmin 1783 Pyhän Jakobin kappelin hirret ja laudat siirrettiin Kivimaalle kappeliseurakuntien yhdistyessä. Kirkko pystytettiin uudelleen ja vihittiin käyttöön Kustavin seurakunnan kirkoksi. Suurin osa nykyisen kirkon esineistä on vanhoista kappeleista. Perimätiedon mukaan kellotapuli on siirretty kokonaisena Kunnaraisista nykyiselle paikalleen Kustavin kirkon viereen.

Kirkon paikalla olevassa muistokivessä teksti: ”Vuonna 1676 Jaakon päivänä 25.7. vihittiin tälle paikalle Pyhän Jakobin kappeli ja kirkkomaa. Levätköön rauhassa ne vainajat, jotka tähän pyhään paikkaan ovat haudatut. Jeesus Kristus Vapahtajamme on meidät viimeisenä päivänä herättävä”.

Pyhän Johanneksen kappelin kirkkomaa löytyy osoitteesta Kappelirannantie 33

Pyhän Johanneksen kappeli rakennettiin keskiajalla Vartsalan saarelle. Se mainitaan Mikael Agricolan laatimassa saaristokirkkojen omaisuusluettelossa vuodelta 1554.

Kun kappeli alkoi rappeutua 1700-luvulla, syntyi ajatus uuden kirkon rakentamisesta Kivimaan kylään. Uutta kirkkoa ei rakennettu, vaan Pyhän Jakobin kappeli siirrettiin Rahista. Siirretty ja laajennettu kappeli vihittiin Kustavin kirkoksi vuonna 1783. Kirkon esineistö on suurimmaksi osaksi vanhoista kappeleista.

Lähde: Kustavin seurakunnan internet-sivut.