Suuri Postitie

Suuri Postitie

Suuri Postitie on historiallinen reitti Turun ja Tukholman välillä. Ruotsiksi Stora Postvägen:ina tunnettu tie kulki Turusta Mynämäen kautta Kustaviin, josta jatkettiin meritse Ahvenmaalle, sieltä Ruotsin Grisslehamnin ja Norrtäljen kautta Tukholmaan.

Suuri postitie sai nimensä siitä, että sen kautta kulki valtaosa Suomen ja Ruotsinvälisestä postista ja matkustajaliikenteestä. Koska suurin osa reitistä tehtiin meritse, tyrskyisessä ja karikkoisessa saaristossa, Kustavi oli osa Euroopan vaarallisinta postireittiä.

Reitti oli ollut käytössä jo aiemmin, mutta virallisesti siitä tuli Postitie vuonna 1636, kun kuningatar Kristiina allekirjoitti ensimmäisen Ruotsin valtakunnan postijärjestystä koskevan määräyksen. Määräys saneli Ruotsin ja Suomen postinkuljetuksen muodot, jotka säilyivät lähes samanlaisina 1800-luvulle. Aluksi postin kuljetuksesta huolehtivat talonpojat. Kahden, kolmen peninkulman välein Postitien varressa asuvat talonpojat määrättiin postipojiksi, joiden velvollisuutena oli kuljettaa lähetykset seuraavalle postitalonpojalle. Saaristossa posti kulki enimmäkseen purjeveneellä, joita tyynellä säällä soudettiin. Brändöstä saapuneet postiveneet kiinnittyivät Etelä-Vartsalassa Rantapuhdin laituriin.

Kustavin alueella reitti on merkitty on punaisilla tolpilla. Reittimerkinnät voivat olla puutteellisia.