Isokari

Isokari

Kustavin kuntaan kuuluva Isonkarin saari (60° 43,24’N, 21° 01,90’E) sijaitsee eteläisellä Selkämerellä, noin 22 km Uudestakaupungista lounaaseen. Kustavista matkaa tulee noin 20 km. Isokari on keidas keskellä merta.

Saarella on kallio- ja kivikkorantojen lisäksi reheviä lehtoja, kuivia ketoja ja suoniittyjä. Saaren luonto onkin hyvin monipuolinen niin kasvistoltaan kuin eläimistöltään. Vanha asutus ja etenkin laidunnus ja siihen liittynyt talvirehun keräys on osaltaan monipuolistanut muutoin hyvinkin luonnontilaisen saaren kasvistoa. Isostakarista on löydetty peräti 380 eri kasvilajia. Osa saaresta kuuluu Selkämeren kansallispuistoon.

Isokari tunnetaan majakasta, joka valmistui Venäjän tsaari Nikolai I:n hallituskaudella vuonna 1833. Sen suunnittelu aloitettiin jo 1800-luvun alussa Napoleonin sotien jälkeen, jolloin Suomi siirtyi Venäjän vallan alle. Pohjanlahdella kuljettiin aiemmin pääasiassa Ruotsin rannikolla kulkevaa väylää pitkin, mutta Venäjä halusi kulkuyhteyden myös Pohjanlahden Suomen puolelle. Isokari on Suomen toiseksi korkein majakka (49,4m).

Majakan henkilökunnan lisäksi saarta on aikoinaan asuttanut luotsiaseman miehistö. Nykyään osa rakennuksista on vuokrattu kesäasukkaille.

(lähde: https://www.luontoon.fi/selkameri/nahtavyydet)

Saarella on aktiivista matkailutoimintaa ja kesäisin majakkaan pääsee tutustumaan oppaan johdolla. Kesällä 2023 opastus joka päivä 1.6.-31.8. klo 12 (risteilyopastukset) ja klo 16 (veneilijät). Hinta 10 € aikuinen ja 4-12-vuotiaat 5 €.
Isonkarin majakkasaarelle pääsee joko omalla veneellä tai kesäisin tehdään veneretkiä Uudestakaupungista ja Kustavista. Lue lisää saaren palveluista visitkustavi.fi ja isokari.fi.

Kesän 2023 retket Kustavista

Heinäkuussa ke, to ja la

  • Lähtö Kustavista (Lootholma) klo 13.30
  • Isonkarin opastettu kierros saarella ja vierailu majakassa klo 16 alkaen
  • Omaa aikaa retkeillä saarella ja nauttia majakkamaisemista klo 19 asti
  • Lähtö Isostakarista klo 19
  • Saapuminen Kustaviin noin klo 20.00

Retken hinta on 85 € / aikuinen ja 42 €/ lapsi (4 – 12v) sisältäen

  • edestakaiset merimatkat Kustavista Isoonkariin
  • opastetun saarikierroksen Isossakarissa ja sisäänpääsyn majakkaan
  • retkieväät: tuhti eväsleipä, kahvi/tee/mehu ja lähdevesi

Varaa paikat retkelle tästä