Jeremiaan luolat

Jeremiaan luolat

Jeremiaan luolat -nimellä tunnettu valtava luonnonkivimuodostelma sijaitsee lossirannan läheisyydessä. Vastapäätä luolille lähtevää polkua on parkkipaikka. Jeremiaan luolat sijaitsevat luonnonsuojelualueella. Kunnioithan alueella liikkuessasi luontoa ja viereisiä naapureita pysymällä merkityillä reiteillä. Näin toimien et myöskään vaaranna itseäsi.

Jeremiaan luoliin kuuluu pystysuoria kalliojyrkänteitä sekä syviä, merkitsemättömiä railoja ja halkeamia, joten alueella kulkeminen voi olla vaarallista etenkin liukkaalla kelillä. Nimensä mukaisesti luonnonkivimuodostelmassa on useita erikokoisia luolia, mutta luolakohtia ei myöskään ole merkitty. Tarvittaessa luoliin järjestetään opastettuja kierroksia Kustavin oppaiden toimesta. Jeremiaan luolat ovat yksi Kustavin luonto- ja kulttuuripolun kohteista.

Parkkipaikka sijaitsee polusta katsoen tien toisella puolella avokalliolla.

Yksi tarina kertoo, että 1700-luvulla, kun Suomi kuului Ruotsin kuningaskuntaan, englantilainen sotalaivasto saapui Kustaviin. Engelsmannit halusivat löytää Tuulvedellä majailevat ruotsalaiset ja tulivat kysymään tuolloin Tönvikissä (Pännäistenvuorta vastapäätä) asuneelta Jeremiakselta laivareittiä Tuulvedelle. Vaikka perille olisi päässyt purjehtimalla Iniönaukon kautta, Jeremias neuvoi tahallaan väärän reitin. Kiukkuiset engelsmannit palasivat etsimään Jeremiasta, mutta tämä oli paennut Pännäisten vuorelle. Vuorella oli helppo kulkea niin, etteivät muut nähneet ja tähystellä kiukkua kihiseviä engelmanneja, jotka joutuivat lopulta lähtemään Jeremiasta löytämättä.